• ОРГАН ЗА ВИД - ОКО

  Карактеристиките на овој неверојатен орган се неверојатни. Околу 80% од перцепцијата кај луѓето е преку очите. 70% од сензорните рецептори на телото се наоѓаат во мрежницата на окото. Човечкото око работи со неверојатна чувствителност обезбедена од нејзините 120.000.000 црно-бели и 6.500.000 рецептори во боја.

  broken image

  Како гледаме?

   

  Окото функционира како камера или повеќе како видео камера. Светлосните зраци кои доаѓаат од предметите прво пристигнуваат на рожницата. Рожницата обезбедува 70% од рефрактивната моќ на окото. По одбивањето на светлосните зраци, ги насочува кон леќата преку решетка наречена зеница. Прави убаво прилагодување за да се фокусираат светлосните зраци на мрежницата. Ова прилагодување е слично на функцијата за авто-фокус на фотоапаратите. Оваа извонредна, тивка и континуирана функција на авто-фокус се должи на можноста на леќите да ја менуваат својата рефрактивна моќ со менување на нејзината форма и дебелина. Оваа функција се нарекува акомодација. Кај младите што не се прилагодени, рефракционата моќност на леќите е под 20 диоптри, но со максимално акомодирање се зголемува на повеќе од 30 диоптри, што е скоро еднакво на 8,5 диоптри за зголемување на вкупната рефрактивна моќ на окото. Поради оваа способност, младото око може добро да ги види и блиските и далечните предмети.

   

   

  Откако светлосните зраци се свиткани на леќата, тие минуваат низ стаклестото тело, желе-како супстанција која го пополнува задниот дел од очното јаболко и стигнува до мрежницата. Ретината, која ја сочинува внатрешната обвивка на очното јаболко функционира како филм со камера, или CCD на дигитална видео камера. Потоа, светлината зраци се претвораат во електрични импулси од мрежницата и се пренесуваат до мозокот од оптичкиот нерв. Овие импулси се обработуваат и се перцепираат како слики од страна на мозокот.

  broken image

  Рефрактивни грешки

   

  Окото кое нема никакви грешки во рефракција и има можност јасно да ги види далечните и далечните предмети, се нарекува емтропско (нормално) око. Грешка во рефракција значи дека обликот на окото не ги прекршува (рефракција) светлосните зраци правилно. Со други зборови, окото не може правилно да ги фокусира сликите, што резултира во заматена слика. Во емтропско око, паралелни зраци на светлина од оддалечен предмет и дивергентни зраци на светлина од близок предмет се фокусираат на мрежницата, откако биле рефракционирани од рожницата и леќите. Очите, кои имаат грешки во рефракција, имаат проблеми со фокусирање на светлосните зраци на мрежницата. Миопија (блискост), хиперопија (далекувидост), астигматизам и пресбиопија се имиња дадени на различни грешки во рефракција.

   

   

  Рефракционите грешки се квантифицираат со моќноста на леќите што ја корегираат грешката на рефракција. Единицата на моќноста на леќата се мери со диоптри. 1 Диоптер (Д) е еднаков на оптичката моќност на леќите што има растојание за фокусирање од 1 метар. Леќа со моќност од 1 диоптер се фокусира на паралелни светлосни зраци на 1 метар, додека леќи со моќност од 2 диоптри се фокусираат паралелни светлосни зраци на 0,5 (1/2) метар.

   

   

  Вкупната моќност на фокусирање на окото е помеѓу 58 и 71 диоптри. Поради оваа неверојатна способност за фокусирање, окото може да гледа слики од 25 см до бесконечност со тоа што ќе се фокусира на мал екран (мрежница), кој е оддалечен само 17 mm од неговите леќи.

  broken image

  Која е мојата рефракциска грешка?

  Миопија (кратковидост) е неможноста добро да се видат оддалечените предмети.

   

  Хиперопија (далекувидост) е тешкотијата да се видат блиски предмети јасно. Ако во близина на видот се јави тешкотија во видот кај 40-годишна возраст, тогаш се нарекува пресбиопија. Понекогаш и блиските и далечните предмети се гледаат заматени.

   

  Ова може да биде предизвикано од астигматизам (многу тешка миопија или хиперопија може да предизвика заматен вид за двете растојанија). Погледнете го вашиот рецепт ако не сте сигурни за грешка во рефракција.

   

  OD or R (RE) which means your right eye and OS or L (LE) means your left eye.

  На вашиот рецепт, ќе забележите 2 главни колони: OD или R (RE) што значи дека десното око и OS или L (LE) значи лево око. Под овој наслов OD или R ќе видите 3 колони кои се означени со Sph. (сферични), Цил (цилиндрични) и Оски. Вредностите на СП ја покажуваат големината на леќите што треба да ги поставите за да ја надоместите вашата хиперопија или миопија. Единицата на големината или моќноста на леќата е диоптер (D). Тоа ја покажува моќта на фокусирање на леќите: 1 D значи дека леќите се фокусираат на 1 метар, 2 Д значи ½ метри, 4 Д значи ¼ метри. Ако има + знак пред таа вредност, тоа значи дека сте хиперопични, ако е - вредност, тогаш сте миопични. Ако имате над 40 години, може да има три реда под колоната СПХ, а на една линија може да бидете миопични, но кај другите можеби сте хиперопични. Поради стареењето, окото не може да се смести за блиска далечина (презбиопија). Оваа дополнителна линија е за „близу / додај“ или „очила за читање“. Другите колони Цил и Оска ги опишуваат леќите што ви се потребни за да го неутрализирате вашиот астигматизам. Цил ја покажува големината и оската е ориентација на цилиндричните леќи во степени.

   

   

   

   

   

  broken image

  Рефрактивни грешки

   

  Окото кое нема никакви грешки во рефракција и има можност јасно да ги види далечните и блиските предмети, се нарекува емтропско (нормално) око.

   

  Грешка во рефракција значи дека обликот на окото не ги прекршува (рефракција) правилно светлосните зраци.

   

  Со други зборови, окото не може правилно да ги фокусира сликите, што резултира во заматена слика. Во емтропско око, паралелни зраци на светлина од оддалечен предмет и дивергентни зраци на светлина од близок предмет се фокусираат на мрежницата, откако биле рефракционирани од рожницата и леќите.

   

  Очите, кои имаат грешки во рефракција, имаат проблеми со фокусирање на светлосните зраци на мрежницата. Миопија (кратковидост), хиперопија (далекувидост), астигматизам и презбиопија се имиња дадени на различни грешки во рефракција.

   

   

  Рефракционите грешки се квантифицираат со моќноста на леќите што ја корегираат грешката на рефракција. Единицата на моќноста на леќата се мери со диоптри. 1 Диоптер (Д) е еднаков на оптичката моќност на леќите што има растојание за фокусирање од 1 метар. Леќа со моќност од 1 диоптер се фокусира на паралелни светлосни зраци на 1 метар, додека леќи со моќност од 2 диоптри се фокусираат паралелни светлосни зраци на 0,5 (1/2) метар.

   

   

  Вкупната моќност на фокусирање на окото е помеѓу 58 и 71 диоптри. Поради оваа неверојатна способност за фокусирање, окото може да гледа слики од 25 см до бесконечност со тоа што ќе се фокусира на мал екран (мрежница), кој е оддалечен само 17 mm од неговите леќи.

   

   

   

   

  broken image

  Миопија

  (Кратковидост)


  Миопијата е позната како кратковидост. 22% од луѓето во целина се миопични. Во миопија, светлосните зраци од оддалечен предмет се спојуваат прерано и се фокусираат пред мрежницата. Различните зраци од блискиот предмет се фокусираат на мрежницата. Оддалечените предмети изгледаат нејасни додека близу предметите се јасни.

   

  Емтропско (нормално око) на луѓето им е потребно очила за читање на возраст од околу 40 години, додека на миопичните луѓе можеби нема да им требаат дури и со понапредна возраст. Со други зборови, луѓето над 40-годишна возраст со лесна миопија обично можат да читаат со тоа што ќе ги извадат очилата. Од друга страна, луѓето со умерена до патолошка миопија немаат таква предност. Со други зборови, тие немаат задоволителен близок вид, но некои можат да прочитаат така што ќе ги донесат материјалите за читање на таква далечина што ќе го допрат носот.

   

  Постојат повеќе фактори кои предизвикуваат миопија. Главниот фактор е наследноста. Миопијата обично започнува на возраст меѓу 5 и пубертет. Се зголемува за време на адолесценцијата во согласност со развојот на целото тело. Зголемувањето на 1мм во должината на окото предизвикува 3 диоптри на миопија. Тоа е причината зошто новите очила со повисоки диоптри се попотребни кај возрасно дете. Околу 20-годишна возраст, зголемувањето на миопија обично престанува.

   

  Главната жалба на миопичните луѓе не е во можност да ја видат оддалеченоста. Миопиците по навика ги собираат очите за да видат добро. Некои не сфаќаат дека имаат грешка при рефракција затоа што сметаат дека е природно и логично да не се гледаат оддалечени предмети.

   

  За децата и адолесцентите гледањето на далечината е особено важно за нивниот психолошки и социјален развој. Ако нивната далечна визија е мала, тие живеат во ограничено опкружување. Ако не ја видат таблата на училиште, тоа може да влијае на нивниот успех на училиште.

   

  Слично на другите грешки на рефракција, дефинитивниот третман на миопија е главно со ласерска корекција на видот. За да се компензира миопијата, се користат контактни леќи. Напишано е со минус знак пред диоптската моќност.

   

  Блага миопија <3,00 диоптри

   

  Умерена миопија 3,00 - 6,00 диоптри

   

  Тешка миопија 6,00 - 9,00 диоптри

   

  Патолошка (екстремна) миопија> 9.00 диоптри

   

  Луѓето со тешка или екстремна миопија може да имаат дегенерации на мрежницата или други оштетувања. Веројатноста за појава на глауком е поголема и во оваа група. Поради овие сериозни проблеми, тие треба да имаат редовни годишни прегледувања на очите и да бидат свесни за нивните состојби.

   

  Постојат 3 типа на миопија.

   

  1. Аксијална миопија

   

  Ова е најфреквентен тип. Рефрактивната моќ на окото е нормална, но должината на окото е подолга од нормалната. Поради тоа светлосните зраци кои доаѓаат од далечни предмети се фокусираат пред мрежницата.

   

  2. Миопија на искривување

   

  Должината на окото е нормална, но зголемувањето на искривувањата на рожницата или леќите предизвикува светлосните зраци да се рефракционираат повеќе и да се фокусираат пред мрежницата.

   

  3. Рефрактивна миопија

   

  Рефрактивната моќност на леќите може да се зголеми како резултат на сенилна катаракта и тоа може да предизвика миопија. Постарите лица со катаракта може да забележат подобрување во блискиот вид. Освен дијабетес на катаракта, може да предизвика и миопија со зголемување на нивото на шеќер во течностите на окото. Луѓето со дијабетес треба да ги испитаат очите кога се регулира нивото на шеќер во крвта.

   

  broken image

  Хиперопија

  (Далекувидост)

   

  Хиперопија обично се наследува. Околу 25% од општата популација е хиперопична. Во хиперопија, светлосните зраци од оддалечен предмет се спојуваат и се фокусираат на мрежницата. Но, дивергентните зраци од блискиот предмет не можат да се соберат доволно и затоа се фокусираат надвор од мрежницата. Хиперопичното око може да ги види далечните предмети добро, но во близина неможе да ги види матните предмети.

   

  Во теорија, хиперопијата е неможноста јасно да се фокусираат и да ги видат блиските објекти, но во пракса многу млади хиперопици можат да ја компензираат слабоста на нивната способност за фокусирање преку прекумерна употреба на сместувачките функции на нивните очи. Но, постарите хиперопици не се толку среќни како нив. Со стареењето, опсегот на сместување се намалува и за постарите хиперопици гледањето блиски предмети станува невозможна мисија. Исто така, за лица со напредна хиперопија, вклучително и млади, механизмот за сместување не е доволен и им требаат очила, или процедура за корекција на видот со ласер. За жал, луѓето со напредна хиперопија може дури да страдаат и од проблеми со близок и оддалечен вид. Видови на хиперопија:

   

   

  1. Аксијална хиперопија

  Ова е најфреквентен тип. Рефрактивната моќ на окото е нормална, но должината на окото е пократка од нормалната. Поради тоа светлосните зраци кои доаѓаат од блиски предмети се фокусираат зад мрежницата. Ако го споредите ова со кино, екранот за проекција е премногу близу и проектираната слика не е во фокусот.

   

  2. Кристална хиперопија

  Должината на окото е нормална, но намалувањето на искривување на рожницата, или леќата, предизвикува светлосните зраци да бидат рефракционирани недоволно и да се фокусираат зад мрежницата.

   

   

   

  3. Рефрактивна хиперопија

  Кај рефрактивната хиперопија големината на окото е нормална, но рефрактивната моќност на леќите е помала од нормалната. Општо, ова се случува со стареење. Нормално, бебињата и малите деца се природно лесни хиперопици, но со неверојатна еластичност на нивните леќи, тие можат лесно да го надоместат, со други зборови, да го прилагодат нивниот вид. Природната хиперопија се намалува и исчезнува со возраста.

   

  Хиперопијата често може да предизвикува главоболки, напрегање на очите додека користите компјутер, читате или постојано гледање на ТВ. Можеби се жалат на чувствителност на светли светла, тешкотии во читањето мали печатни букви, па дури и заматен далечен вид. Причината за главоболки и напрегање на очите е континуирано истегнување и употреба на мускули за сместување (ситни мускули во окото кои ги згуснуваат леќите).

  Дефинитивен третман на хиперопија е корекција на ласерскиот вид (LASIK, LASEK или PRK). За да се компензира хиперопијата, се користат тенки конвексни леќи (наликува на јамка). Диоптриската моќност на овие конвексни леќи се означува како (+) плус. Тежината на хиперопијата е класифицирана на следниов начин:

   

  Блага хиперопија <+2.00 диоптри

  Умерена Хиперопија +2,00 до +4,00 диоптри

  Тешка хиперопија +4,00 до +6.00 диоптри

  Екстремна хиперопија> +6.00 диоптри

   

   

   

  Во Институтот EyeSTAR LASIK, Истанбул, ние сме во состојба дури и да ги поправиме екстремно хиперопичните очи со нашата врвна технологија.

   

  broken image

  Астигматизам

  [A-не + стигма-, точка]

  Астигматизмот е грчки збор што значи „не како точка“. Името на оваа грешка на рефракција потекнува од фактот дека астигматските луѓе можат да гледаат точки како линија. Ова важи за умерен до тежок астигматизам, бидејќи истражувањето на нормални очи покажува дека скоро секое човечко око има основно астигматизам на рожницата од најмалку 0,25 до 0,50 диоптри. Астигматизмот што надминува 1 диоптер е околу 20% кај општата популација.

   

  За да има јасен вид, рожницата треба да има мазна површина и искривување. Во астигматизам, природното искривување на рожницата е искривена во меридијан (форма на јајце). Со други зборови, астигматско око ги прекршува светлосните зраци различни кај различни меридијани, што резултира во многу слики со многу фокусни точки (неможност за фокусирање на една рамнина). Ова предизвикува заматен или замаглен вид. Како што можете да претпоставите, луѓето со астигматизам имаат постојано замаглување и за блиску и за далеку.

  Понекогаш астигматизмот не може да произлегува од рожницата, туку од леќата или од други рефрактивни медиуми во окото.

  Тежината на астигматизмот може да се класифицира на следниов начин:

   

  Благ астигматизам <1,00 диоптер

   

  Умерен астигматизам 1,00 до 2,00 диоптри

   

  Тежок астигматизам од 2,00 до 3,00 диоптри

   

  Екстремен астигматизам> 3,00 диоптри

   

  Астигматичните луѓе можат да страдаат од главоболки, уморни очи и чувствителност на јаки светла. Понекогаш, имаат потреба да ги собираат очите со цел да го подобрат својот вид.

   

  Класификација на астигматизам

   

  Астигматизмот има многу класификации, но генерално постојат два вида астигматизам: редовен астигматизам и нередовен астигматизам. Ако точка се гледа како две нормални линии, тоа е редовен астигматизам. Овие редови се произведени од најстрмните меридијани на рожницата. Цилиндричните леќи се користат за компензација на редовниот астигматизам. Од друга страна, ако астигматското око гледа многу линии, тоа е неправилен астигматизам. Ова значи дека рожницата има многу неправилно обликувани меридијани со различни агли. За жал, луѓето со нередовен астигматизам не можат да гледат добро со очила, но можат да имаат корист од тврди контактни леќи.

   

   

  Вашиот лекар за очи може да ви каже дека состојбата на очите не е само астигматизам, туку комбинација на грешки во рефракција. Следниот список ќе ви овозможи подетално објаснување за класи на астигматизам за да ви помогнеме подобро да ја разберете вашата состојба. Редовниот астигматизам може да има 5 под-класи.

   

  1. Едноставен хиперопски астигматизам: Едниот меридијан е emmetropic (нормален), додека другиот е хиперопичен.

  2. Едноставен миопичен астигматизам: Еден меридијан е emmetropic (нормален), додека другиот е миопичен.

  3. Соединение хиперопски астигматизам: Двете меридијани се хиперопични, но еден е потежок.

  4. Соединение на миопичен астигматизам: Двете меридијани се миопични, но еден е потежок.

  5. Мешан астигматизам: Еден меридијан е миопичен, додека другиот е хиперопичен.

   

  Астигматизмот може да се третира со ЛАСИК. Понекогаш кога астигматизмот е тежок, после третманот со ЛАСИК се изведува астигматична кератомија (АК).

   

  За неправилен астигматизам, подобро е да ја измерите рефрактивната моќност на очите точка-по-точка со абелометри (уреди за бранови), наместо да се потпирате само на конвенционалните мерења на рефракција.

   

  Прилагоден или индивидуален ЛАСИК третман на неправилен астигматизам со податоци за топографија на бранови и корнеали е квантен скок во корекција на грешките на рефракција.

  broken image

  Пресбиопија

  (Потешкотија во видот да се гледа на блиску поради стареење)

  (Корен на зборови presbus = старец, opi = да се види)

  Пресбиопичното око не може да се фокусира на блиски предмети: резултатот е заматен вид на близина. Пресбиопија е природен прочец на видот кој се гледа по 40-годишна возраст. Процесот на стареење ја намалува способноста (задебелување на леќата) на окото што резултира во намалување на фокусниот опсег. Дури и сместувачката моќ на дваесетгодишно лице е помала од онаа на едно десетгодишно лице. Ако оваа сместувачка моќност падне 3 диоптри во опсегот пресбиопијата станува очигледна. Кога започнува пресбиопија, лицето се обидува да чита, држејќи ги материјалите за читање колку што е можно поблиску. Бидејќи пресбиопичното око не може да ги фокусира дивергентните зраци што доаѓаат од блиски предмети, презбиописките луѓе се обидуваат да ги оддалечат овие предмети за да ги доведат во нивниот фокусен опсег. Пресбиопиците имаат потреба од очила за читање, овие се истите леќи што ги користат хиперопиците (+ диоптрија). Следното ја покажува просечната големина (диоптриска моќ) на чашите за читање во текот на возрасните групи.

   

  Стареење и зголемување на пресбиопичната диоптрија:

   

  Возраст

   

  Диоптри

   

  40-45 г.

   

  +1.25

  -----------------

  45-50 г.

   

  +1.50

  -----------------

  50-55 г.

   

  +1.75

  ----------------

  55-60 г.

   

  +2.00

  -----------------

  60-65 г.

   

  +2.25

  -----------------

  65yrs +

   

  +2,50

   

  Како што можете да заклучите од оваа табела, колку сте постари, толку е повисока диоптријата што ви треба. Ве молиме, исто така, забележете дека пресбиопијата не е само за луѓе со грешки во рефракција. Луѓето (emmetropic) со совршен вид ќе страдаат и од пресбиопија. Само благи миопици може да имаат задоволителен близу вид кога стареат. Нивната исклучително супериорна способност за близу визија се спушта на нормално ниво по 40-тата година. Моновизијата, која е решение за презбиопија, се заснова на природната предност на лесната миопија.

   

   

  За жал, пресбиопијата е како природен процес што се случува кај секој човек, а според најновите истражувања, сега има над 590 милиони пресбиописки луѓе кои живеат на земјата. Но, благодарение на напредокот во науката и технологијата, постојат решенија како SEB (Scleral Expansion Bands; Presby), прогресивен ЛАСИК, ЛАСИК за моновизија и мултифокални интраокуларни леќи.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 •  

   

   

   

  Kонтактирајте не:

  + 389 71 272-212

  Whats App; Viber

  biljana@eyestar.us