• Најчесто поставувани прашања

  Колку долго постои оваа технологија?

  Преобликувањето на рожницата заради корекција на рефракциски грешки е познато уште од средината на 1800-тите. Но практично корисната операција датира од 1949 година. Оваа стара техника е наречена keratophakia и е слична на постапката за трајни контактни леќи. Оваа постапка се состои од одземање слој од рожницата на донаторот, моделирање на истата ставање на рожницата пациентот да се поправи. Тоа беше направено со конци и од материјали од рожницата на донаторот во тоа време. In 1963 Barraquer invented a carpenter's plane-like device called microkeratome. Then laserless LASIK-like operations have been performed.

  Првиот работен Ексцимер ласер ( кој го созадал Стјуарт Сеарлес (ИБМ) to etch circuits into computer chips without melting the silicon) достапен е од 1975 година. Подоцна овој ласер е тестиран од страна на американската војска на многу материјали дури и на рожницата. Колку што е познато досега Трокел е првиот доктор кој го забележал потенцијалот на овој нов ласер за корекција на рефракциските грешки и кој почнал испитување врз животни со ексцимер ласерот во 1983 година. Но честа, прв да го користи на луѓе му припадна на Тео Сеилер, МД во април 1985 год. Но постапката ПРК за кратковидност почнала во 1987 година и and turned to LASIK with stitches and free cap in 1989 by Buratto and today's LASIK by Guimaraes in 1991. Interestingly LASIK\'s patent has been issued to Gholam Payman in 1989 (patent application in 1985 from animal studies).

  Првиот Ексцимер ласер (кој беше креиран од страна Стјуарт Сеарлес (IBM) да etch кола во компјутерски чипови без топење на силициум) е на располагање на земјата во 1975 година. Подоцна овој ласерски беше тестирана од страна на американската војска на многу материјали дури и на рожницата. Колку што ние знаеме, Trokel е првиот лекар да забележите потенцијалот на овој нов ласер за корекција на рефракција грешки и тој почна анималните студии на Excimer ласер во 1983 година. Но чест да го користите за прв пат на луѓето оди на Тео Seiler, MD во април 1985 година. Но рутински PRK за миопија започна во 1987 година и се сврте кон Lasik со шавови и слободно капа во 1989 година од страна Buratto и денес 's Lasik со Guimaraes во 1991 година. Интересно Lasik 's патентот е издаден за Голам Payman во 1989 година.

  Како да знам дали сум кандидат?
  Идеалните кандидати се над 18 год. со здрави очи и стабилен вид. ЛАСИК третманот може да корегира широк спектар на кратковидност, далековидност и астигматизам.

  Дали има горна граница за ласерска операција на очи?
  Не! Нема горна граница, но не треба да имаш никаков тип на катаракта

  Доколку немам право на ЛАСИК операција, дали постои друг начин за мене?
  ЛАСИК операцијата е единстен тип на рефракциска операција достапна за пациентите. Во секој случај и да немате право на ЛАСИК, можете да имате право за некоја поразлична процедура, можете да разговарате за вашите опции со наш доктор.

  Јас имам хиперопија. Дали можам да имам придобивка од ЛАСИК третманот?
  Да. Хиперопија со диоптрија над 6 може да се корегира со ЛАСИК третман. Доколку вашата перцепција е висока тогаш можете phakic имплантација на имтраокуларна леќа или вадење на чиста леќа.

  Доколку имам астигматизам, дали сѐ уште сум добар кандидат?
  Да, имате можност за корегирање на астигматизмот со преобликување на рожницата со помош на ласер.

  Дали треба друга процедура за третирање на мојот астигматизам?
  Не, астигматизмот е истотака копрегиран во текот на постапката ЛАСИК. Ако астигматизмот е екстремно висок, можеби ќе биде потребна процедура наречена астигматична кератокомија (АК).

  Имам над 40 години и користам биофокали. Дали ќе ми бидат потребни очила за читање по ЛАСИК третманот?
  Како што луѓето ставаат свеќи на нивните роденденски торти, на околу 40-годишна возраст , природното автофокусирање на леќата на окото почнува да ја губи способноста за автофокус. Ова се појавува при читање со очила или кога кратковидните луѓе почнуваат да ги подигнуваат очилата за подобро да видат одблизу. Кога ЛАСИК операцијата ќе ја отсрани кратковидноста кај пациентот, тие наскоро, ако не и веднаш, ќе почнат за прв пат да гледаат на далечина но ќе им биде потребна помош за гледање од близу по 40 тата година, како и остатокот од луѓето со нормален вид со над 40 години.
  Единствениот исклучок од ова е "monovision" неприродна состојба каде што едното око е намерно оставена малку кусовидно. Некои луѓе може да се "префрлат очи" зависно од тоа дали тие се гледаат во далечина или читаат одблизу. Оние кои можат да ја постигнат оваа задача уживаат во monovision и носат пар од добиените очила со себе за време кога им треба двете очи работат заедно. Ако сте над 40 години, да знаете ако сте кандидат monovision, препорачуваме контактни леќи при испитувањето на monovision за да се симулира состојбата.

  Што е monovision, и зошто би можеле да го сакаат?
  Луѓе на возраст над четириесет години можеби ќе со потребни две различни рецепти да се гледа јасно, едена за далечина и едена за читање. Единствената опција за Ласерска корекција на видот се или да се поправат двете очи за добра дистанца на видот и да се носат очила за читање или избор monovision корекција. Во monovision корекција, вашето доминантно око се коригира за далечинско гледање, а недоминантното око се корегира за читање или средно гледање. Monovision не се прави на секого, и секогаш е најдобро да се обиде со контактните леќи пред тоа се направи хируршки. Ако тоа не фунционира, таа обично им овозможува луѓето да функционираат во повеќето наварти без очила на повеќето растојанија, иако некои пациенти ќе сакаат очила за „ноќно возење“, „очила за шиење“, и многу од нив на крајот ќе мора да носат очила за читање со текот на возраста.

  Дали можам да направам ЛАСИК операција доколку предходно имам трансплантација на коронеата или радијална кератокомија?
  Со квалификуван хирург, како нашите хирурзи во EyeSTAR, одговорот е да. Повеќето извештаи од Lasik по корнеална трансплантација биле одлични. Со претходните РК, ЛАСИК третманот може да даде добри резултати. Сепак постапката може да се искомплицира ако се направи рез на претходните радијални засеци.

  Знам дека ЛАСИК операцијата ќе ја исправи мојата рефракциска грешка. Дали исто така ќе го третираат моето мрзливо око?
  За жал, не постои дефинитивен третман за мрзливо око по 7-9 годишна возраст . Но, од нашето искуство, кај повеќето од нашите пациенти со мрзливи очи се забележува подобрување на нивниот вид и имаме откриено добивка од 2 или повеќе линии на тестот за визуелна острина.

  Што е monovision, и зошто би ја сакале?
  Луѓето кои се во поодминатите 40-ти години најчесто треба да носат два вида на диоприја за да гледаат јасно, едни за далеку и други за блиску како на пример за читање.Единствените опции за Laser vision correction се или да се оперираат двете очи за гледање во далечина и да се носат очила за читање или да се избере monovision correction.Во monovision correction на вашето доминантно око се врши корекција за гледање во далечина а на не доминантното око корекција за читање или средна оддалеченост.Monovision не успева кај секого и затоа е најдобро најпрво да се проба со контактни леќи пред тоа да се прави хируршки.Доколку операцијата е успешна, таа личност ќе може поголем дел од времето да го поминува без очила за било каква далечина, иако има и такви пациенти кои бараат на пример очила за “ноќно возење” и доста кои ќе мораат да носат очила за читање како што стареат.

  Дали можам да имам LASIK операција иако претходно сум имал corneal transplant or radial keratotomy?
  Со добри и професионални доктори, какви што се нашите во EyeSTAR нормално дека би можеле.Повеќето извештаи од LASIK по corneal transplantion се одлични. Со претходен(ите) RK, LASIK третманот дава одлични резултати.Сепак третманот може да се комплицира доколку if the flap separates at the previous radial incisions.

  Знам дека LASIK операцијата ќе will correct my refractive error. Дали со тоа ќе се излечи и проблемот со моето мрзливо око?
  За жал, не постои третман кој гарантира дека тој проблем ќе го снема по возраст од 7 до 9 години.Но, кај повеќето наши пациенти со мрзливо око може да се забележи подобрување на нивната визија and we have detected gain of 2 or more lines at the visual acuity test.

  Дали треба да чекам refractive surgery да се подобри?
  Refractive surgery е високо технолошки управувана.Исто како и во компјутерската технологија и тука има постојани унапредувања.Важното прашање е дали технолошкиот развиток се вклопува во into proportionate increases in patient satisfaction. Бидејќи нивото на задоволство кај пациентите со модерна Refractive surgery е веќе толку висока, веројатно тоа нема да биде драматичен напредок кој би придонел сатисфакција кај повеќето пациенти.Во многу случаи, времето поминато во чекање за технолошки подобрувања, исто така, значи и помалку време за потенцијална корист од Refractive surgery. Сепак, некои пациенти треба да почекаат за повеќе напредни технологии а ние ќе ве советуваме без разлика дали се вбројувате во оваа категорија.

  Дали моето осигурување ја покрива LASIK операцијата?
  LASIK третманот и другите типови на refractive surgery се сметаат за “козметички” од страна на осигурителните компании, па најчесто осигурувањето не ги покрива тие трошоци.Сепак некогаш се јавуваат некои исклучоци па најдобро би било да се јавите во вашата осигурителна компанија за подетални одговори.

  Колку чини laser vision correction? Дали можам да си го дозволам тоа?
  Најпрво треба да се утврди која процедура би била совршена за вас. Кога ќе размислите за вкупните трошоци за очила, контактни леќи итн, предностите на ласерски визија корекција се огромни. За разлика од очилата и контактните леќи оваа операција се исплаќа за неколку години додека очилата и леќите треба да се менуваат секоја година.

  Дали поскапи места од вашите се подобри?
  Најчесто е колку повеќе ќе платите толку повеќе ќе добиете.LASIK третманот е професионална услуга со променлив квалитет. Спротивно на некои реклами, тоа не е производ со конзистентност од едно место до друго.Добрите хирурзи и optometrists имаат професионални такси севкупното со нивната стручност.Многу често, помалку квалификувани лекари наплаќаат помалку со цел да привлечат повеќе пациенти. Сепак, ова не мора да значи најскапиот провајдер секогаш ќе ви даде најдобар квалитет нега и услуга. "Bargain basement" такси за Lasik понекогаш не вклучуваат лекови, рецепти за привремени очила, постоперативната нега по 3 месеци,опцијата да се има едно око направено во еден момент, и така натаму. Во многу од тие центри односите доктор-пациент се минимални.Многу често не можат да ви дозволат вие сами да си изберете хирург или доктор кој ќе ја врши вашата пред -и пост-оперативна нега.За повеќето луѓе refractive surgery не е најсоодветното место за “добра зделка”. Старите очила и леќи можете да ги фрлите и да купите нови, но со refractive surgery тоа не е можно.Затоа барајте квалитет, услуга и посветеност.

  Имам видено други доктори кои рекламираат LASIK по многу ниска цена. Зошто би требало да го изберам EyeSTAR LASIK institutot?
  With some practices, a lower price for LASIK treatment comes at the expense of patient care or surgical experience.Со други зборови “Тоа што ќе го платите тоа и ќе го добиете”.Нашите хирурзи многу внимателно ги одбираат нашите LASIK пациенти и им пружаат најдобра нега почнувајки од првичните консултации до пост-оперативните проверки.Стандардите за успех на нашите хирурзи се доста повисоки од другите LASIK-хирурзи:Повеќе од 99% од нашите пациенти гледаат 20/20 или 20/25 после LASIK. Стандартот за успех е 20/40 или повеќе.

  Колку е важен изборот на доктор?
  Вашиот избор на лекар е клучна одлука.Не сите доктори би се сретнале со вас пред операцијата повеќе од 5 минути и би биле расположени да ги одговорат сите ваши прашања.Тука е многу важно да се комуни цира во врска со достигнувањата кои сака да ги постигне пациентот и да се воспостави доверба и сигурност.Кога веќе LASIK операцијата е corneal procedure, cornea specialist е најпаметен избор. Нашите хирурзи се високо квалификувани и искусни cornea specialists.

  Дали може да се направи операција на двете очи истовремено?
  Во речиси сите случаи двете очи се оперираат истовремено.Но секако по ваш избор може и да правите опрација на едно по едно око.

  Каков вид на анестезија се користи за време на третманот?
  Се користат Numbing капки за очи.Понекогаш се дава некој лек кој се внесува орално за релаксирање.Игли и интравенозно лекови не се користат.

  Дали цело време додека трае третманот јас можам да гледам?
  Ќе бидете будни, но многу опуштени.Нема да може да гледате било какви детали од третманот.Ќе гледате голем број на светла но сликите ке ви бидат заматени.

  Што ако продолжам да го мрдам моето око за време на третманот? Што ако не можам да престанам да го гледам црвеното светло?
  Во прилог на хирургот, нашиот ласер ги следи движењата на вашите очи и се движи побрзо од нив. Оваа безбедна функција не е застапена кај сите ласери.Кога ќе има големи отстапувања хирургот или ласерот запираат се додека окото не е наместено совршено во средината.Ласерот е дизајниран да започне од таму каде што застанал.Иако движењето на очите е загриженост кај голем број на пациенти, тие кои што ја искусиле LASIK ласер процедурата ретко забележале проблем со одржување на фиксација додека трае процесот.

  Што би се случило ако трепнам?

  Еден мал уред ќе биде поставен на вашите очни капаци кој служи за задржување на истите.Нема начин на кој вие би трепнале и би го загрозиле третманот или вачите очи.

  Дали процедурата LASIK е болна?
  Не. Пациентите за време на процедурата LASIK не чуствуваат никаква непријатност.Не се користат игли, само анестезија во капки која се нанесува во очите непосредно пред процедурата.Резултатите од EyeSTAR покажуваат на тоа дека по процедурата ниеден наш пациент од нас не побарал лекови за болки.Нашите пациенти ни кажуваат дека пред процедурата тие се толку добро подготвени од страна на персоналот во нашата клиника со што не чуствуваат никаков страв, загриженост или вознемиреност.Може пред процедурата да се земе благ седатив со цел да се чуствувате смирено при било каква загриженост.

  Колку време трае LASIK процедурата?
  LASIK операцијата трае околу 4-5 минути за око.The actual laser ablation time is in terms of seconds.

  Дали ќе имам преврска на очите?
  Не! Вашите очи нема да бидат преврзувани.Првата ноќ по завршувањето на процедурата ќе носите штитник за очите за заштита.

  Дали ќе чуствувам болка по завршување на LASIK процедурата?
  Поголемиот дел од нашите пациенти не чуствуваат никаква болка или непријатност по процедурата.Некои од нив имаат наводнување во очите или благо печење.Некој може да има благо до умерено чувство на отуѓеност неколку часа по операцијата, но по 3-4 часа вашето око повторно ќе се чуствува удобно.

  По колку време од операцијата ќе почнам да гледам добро?
  Секој пациент е различен.Поради капките за очи може да гледате малку замаглено, исто така во рожницата има дополнително вода по LASIK третманот, но сепак повеќето пациенти забележуваат драматично подобрување дури и веднаш по напуштањето на салата.

  Дали моите очи ќе изгледаат различно по LASIK операцијата?
  Не. Твоите очи ќе изгледаат сосема исто.

  Што се случува откако ќе заврши процедурата?
  По процедурата,најпрво ќе бидете посоветувани да одите дома или во вашиот хотел и да се обидете малку да поспиете.Дома ќе носите очила за сонце.Избегнувајте читање и гледање телевизија.Доколку дома се одморите 1 до 2 часа по LASIK операцијата, веднаш ќе забележите промена во вашиот вид.
  По операцијата, за првата ноќ, ќе треба да носите штитник за очите во текот на спиењето со што ќе спречите ненамерно да ги истриете очите.Неколку дена ќе треба да употребувате капки за очи и вештачки солзи кои ќе ви бидат препишани и нормално да избегнувате било какво триење на очите.За жените е препорачливо да не користат маскара најмалку 2 дена или пак идеално една недела.LASIK пациентите треба да избегнуваат водни спортови најмалку 2 недели по процедурата со цел да се овозможи нормално лекување.Ќе бидете замолени да се вратите на проверка од страна на вашиот доктор, еден ден по операцијата.Во текот на таа посета докторот ќе го провери вашиот вид и заздравувањето на очите.

  Дали ќе треба да користам капки за очи по процедурата?
  Ќе ви бидат препишани капки за очи кои треба да ги користите една недела по вашиот третман и вештачки солзи кои ќе ги користите еден месец.

  Какви ограничувања ќе имам по LASIK операцијата?
  Не смеете да пливате најмалку 3 дена по процедурата а идеално би било 2 недели и да не ги триете очите.Како и секогаш, избегнувајте очите да дојдат во директен контакт со сапун или вода.Нормално по LASIK процедурата ќе пиете антибиотици и ќе користите смирувачки капки за очи 1 недела.При сапунисување на косата и миење на истата очите нормално ќе ги затворите.Одбегнувајте шминка за очи 2 дена додека препорачливо е 1 недела.Здрави разумни нешта.
  Меѓудруго, уживајте во вашиот вид до максимум!

  Кога ќе можам да возам по LASIK третманот?
  Не би требало да возите на денот кога ќе се врши операцијата.После тоа, можете да возите кога ќе почуствувате сигурност дека вашиот вид и удобноста на окото ви дозволуваат да возите внимателно.Речиси сите од нашите пациенти можат да возат ден по третманот.Тие доаѓаат до вид кој е еднаков или подобар од барањата за возачка дозвола.

  Кога ќе можам да почнам да користам шминка?
  Можеш да почнеш да користиш шминка 2 дена по третманот, додека е препорачливо по 1 недела.Ви препорачуваме да си купите нова шминка за очи, особено маскара, со цел да се избегне било каква инфекција за време на задравувањето.

  Колку време по третманот ќе можам да почнам со вежбање?
  Со спортовите во кои немате близок контакт со луѓе може да се продолжи веднаш штом се почуствувате способен за истите.Се препорачува да се носат заштитни очила во грубите спортови каде што постои ризик да бидете погодени во окото.

  За колку време ќе можам да пливам?
  Треба да останете надвор од базените најмалку 3 дена, идеално 2 недели по вашиот третман додека пливање во реки,езера,мориња и океани е препорачливо да се избегнува 1 месец по третманот.

  Кога ќе можам да се вратам на работа?
  Поголемиот дел од нашите пациенти имаат доволно добар вид и се чуствуваат доволно удобно да се вратат следниот ден на работа а и да возат.Ретко се случува некој да бара дополнителни ден или два слободни пред да се врати на работа.Сепак заздравувањето се разликува кај сите луѓе па ако сте во можност можете да побарате некој слободен ден.Доколку можете ние секако ќе ви препорачаме неколку дена одмор.

  Дали по LASIK операцијата ќе ми бидат потребни очила или контактни леќи?
  Целта на оваа операција е да се исфрли употребата на очила и контактни леќи, но сепак многу ретко LASIK пациентите може да побараат очила за блискост или далечина кога посакуваат совршен вид за истите.

  Колку време ќе ми треба за да гледам добро, и колку време ќе потрае додека го добијам совршениот вид?
  Оваа операција е карактеристична по брзото обновување на видот.Поголем број од пациентите уште првиот ден постигнуваат добар вид и чуствуваат дека нивните очи се доста нормални во тек на еден ден.Веднаш по операцијата може да се чуствувате како да гледате низ вода.Во рок од 4 часа видот ќе се исчисти.Додека вашите очи заздравуваат може да се случи некој пат да гледате појасно а некој пат поматно во текот на неколку недели.Сепак, видот може да продолжи да се подобрува, со тоа што најдобриот вид би се постгнал во рок од 2 до 3 месеци по третманот.Доколку е потребно можат да се направат корекциони хиругии наречени подобрувања. Пациентите кои се подложени на hyperopic Lasik операција често треба да чекаат подолго за подобар вид.Вообичаено, тие не се во можност да гледаат со интезивна јасност во рок од 1 до 2 недели,а до најдобар вид доаѓаат неколку месеци пост-оперативно.

  Дали ќе гледам 20/20 по мојата операција?
  Вашиот корегиран вид по LASIK операцијата зависи од употребуваните лекови кои ви се препишани како и од други индивидуални фактори.Како и во било која друга хируршка процедура резултатите не се гарантирани.Сепак сите наши пациенти кои предходно немале некоја друга очна болест како мрзливо око и други гледаат 20/40 или подобро (што е доволно за да поминете на возачки испит) без корекции.Повеќе од 90% од нашите пациенти достигнуваат вид 20/20 или 20/25.Околу 0,5% од нашите пациенти бараат корекција (подобрување) за да го достигнат нивниот совршен вид.

  Какви резултати можам да очекувам од LASIK?
  Во врска со оваа тема се објавени бројни студии.Дури и најпесимистичните студии имаат забележано дека 90% од LASIK пациентите имаат достигнато вид еднаков или подобар од тој кој треба да го имате за возачка дозвола.Сите наши постоечки LASIK пациенти (кои биле без некоја претходна очна болест) достигнале вид подобар од потребниот за возачка дозвола.

  Дали ефектот од LASIK треманот ќе биде постојан?
  Да. По првичното заздравување во рок од 3 до 6 месеци, ефектот на треманот е доживотен.Многу ретко може да се појави минимална регресија.

  Дали мојот вид ќе биде корегиран засекогаш?
  Луѓето често прашуваат колку долго ќе траат придобивките од третманот.Првиот кусовиден пациент кој бил подложен на овој третман бил во САД во 1987 година.Тој пациент достигнал вид 20/20 и сеуште го има истиот по толку време.Денес, повеќето експерти ширум светот се уверени дека тие ќе откријат дека нема долгорочни проблеми со ласерската корекција на видот.Врз основа на одличните резултати кои ги има до денес, ласерската корекција на вид стана една од најчестите изведувани рефрактивни процедури во светот.

  Слушнав дека по некое време се враќа кратковидност. Дали е тоа точно?
  Луѓето кои биле под старите ласерски третман методи можат да имаат регресија.Со LASIK операцијата тоа не може да се случи откако окото ќе се стабилизира, односно по 6 месеци.EyeSTAR хирурзите ја имаат во предвид таа регресија кога влегуваат во податоците во компјутерот на ласерот,така што нашите пациенти имаат одличен исход.

  Доколку сум сеуште кратковиден по процедурата, дали може повторно да се подложам на третман?
  Да тоа е можно доколку доктор смета дека е корисно и потребно за пациентот. Доколку е тоа потребно се врши по 6 месеци од третманот и е бесплатно. Sometimes for very high prescriptions our surgeons purposefully divide the treatment into two sessions. Our retreatment rate is extremely low, approximately 0.5% compared to other internationally famous centers which usually range from 3% to 33%.

  Дали постои гаранција дека нема повторно да ми бидат потребни очила или контктни леќи?
  Во било кој дел медицината нема гаранции.Ние можеме да дадеме резултат во проценти без разлика дали добар или лош, но како правило луѓето со под 7 диоптер миопија кои имаат LASIK имаат 99% шанси за успех и помалку од 0,5% имаат потреба за корекција (подобрување).

  Што ќе се случи доколку не ја постигнам до крај мојата корекција?
  Иако повеќето од нашите пациенти достигнуваат добар вид без очила и контактни леќи, има и мал дел кои ќе имаат мал проблем со кратковидност или далекувидност.Доста од овие пациенти гледаат сосема добро сотоа што им треба мал диоптер како на пример тенки очила за ноќно возење.Доколу сакате и тој мал недостаток може да се реши со корекција (подобрување) по 6 месеци.Стапката на овие корекции е 0,5%.Нашите доктори ги мерат можните достигнувања, очекувањата на пациентот и потенциалниот ризик за да утврдат дали е потребна корекција. Типично, пациентите кои сакаат корекција мора да имаат најмалку 1.00 диоптер на residual hyperopia, myopia or astigmatism или unaided vision of 20/40 или полошо. Корекциите за подобрување треба да се извршат еднаш по заздравувањето од првиот третман и ќе биде постигнат успех.

  Доколку корекцијата не биде потполна, може ли повторно да бидам подложен на третман?
  Корекцијата може да има, позната како подобрување и се врши 6 месеци по третманот.Со подобрувањето се користи ласер за да отстрани уште малку ткиво.Иако по корекцијата може да се подобрува вашиот вид, сепак совршен вид не може да се гарантира.

  Дали за повторен третман ќе треба додатно да плаќам?
  Во EyeSTAR LASIK институтот било кој потребен повторен третман ќе биде бесплатен 5 години по првата процедура.

  Ако имам LASIK и мојот вид се промени подоцна во животот, може ли пак да имам третман?
  Во зависност од причината, повторен третман би мозел да биде остварливо решение за подоцна во животот, како и други опции за третман.Ќе треба да го посетите вашиот офталмолог за да ја утврди причината за промената и да утврди која опција е најдобра за вас.

  Доколку е потребно, можам ли да носам контактни леќи по LASIK?
  Овие постапки не ја менуваат рожницата на начин на кој не би можеле да носите леќи. Сепак многу пациенти ја одбраа оваа операција бидејки не можеа да носат леќи. Доколку е тоа случај и со вас истото ќе се случува и по операцијата. Ако претходно сте немале проблеми со контактни леќи можете да носите дури и козметички ако сакате.

  Дали во иднина ќе можам да имам операција за катаракта или било каква друга?
  Да, можеш. Ако сте имале Lasik операција пред, постојат некои разлики во пресметката на интраокуларниот леќа моќ. Вашиот хирург треба да го земе тоа во предвид пред катаракта операција, phacoemulsification хирургија.

  Какви резултати можам да очекувам по операцијата?
  Иако нема резултати кои можат да бидат гарантирани,нашата цел е да ви се поправи видот помеѓу 20/10 (повеќе од 20/20) и 20/40 (доволно за возачка дозвола) безочила и контактни леќи.Во EyeSTAR LASIK институтот, ние сме прецизни во следење на нашите резултати и нивна статистичка обработка.Ова внимание на детали ни овозможува да создадеме одлични резултати.Нашите пациенти се многу среќни.Затоа што секој човек заздравува поинаку,резултатите може да се разликуваат,па многу е важно вашите очекувања да бидат разумни за што се дискутира за време на вашите консултации.Ако имате над 40 години, можеби ќе треба да носите очила за читање и по операцијата додека presbyopia природно настанува во оваа возрасна група или можете да одберете да имате monovision.

  Во принцип, какви се LASIK резултатите?
  Резулататите се менуваат од центар во центар.Во принцип, 95% од LASIK пациентите постигнуваат 20/40 вид или подобар и 85% постигнуваат 20/20 или 20/25вид.

  Кои се вашите LASIK резултати?
  Нашите резултати се далеку подобри од предходните.EyeSTAR резултатите се значително подобри од вообичаените резултати во индустријата: повеќе од 99% од EyeSTAR пациентите постигнуваат 20/20 или 20/25 вид.Во САД просекот на индустријата 95% од LASIK пациентите постигнуваат вид од 20/40 или подобар. EyeSTAR резултатите се исклучителни, благодарејќи на нашата посветеност, искуство и внимание на деталите.EyeSTAR LASIK институт Истанбул е посветен и се стреми кон совршенство на ласерската корекција на вид.

  Дали можам да ослепам?
  По нашите познавања досега никој нема ослепено од оваа процедура.

  Колку е безбеден третманот со ласер?
  Безбедноста на LASIK операцијата е една од главните причини што таа стана толку популарна.Тешки компликации се исклучително ретки.Стапката на компликации и инфекции од LASIK е многу пониска од носење на контактни леќи. Ласерот е во широка употреба за лекување на миопија (кратковидност) и астигматизам над 15 години. Милиони успешни процедури се изведуваат ширум целиот свет. Кога се извршени од соодветен хирург LASIK третманите се многу безбедни. Иако нема процедура која е без ризик,овие ризици се минимални.Стапката на компликација е многу пониска кога третманот се врши од страна на специјалисти за рожница, кои се многу искусни во LASIK, како што се нашите хирурзи. Еве што објави TIME магазинот (1 Ноември 1999): Проценките за ризик од пост-LASIK компликација варираат со помалку од 1% кај пациенти кои биле кај специјалисти за рожница до повисоко како 5% од пациенти кои биле лекувани од помалку искусни офталмолози. Многу често кога се интервјуираат докторите и бидат прашани за стапката на компликации го слушате одговорот “нема” одиме понатаму. Го цитираме доктор Machat: “ Ако докторите велат дека нема никакви компликации тоа значи дека или никогаш не ја извршувале таа процедура или лажат”. Со цел да се намали ризикот од компликации, ние во EyeSTAR Lasik институт, Истанбул, Турција одиме многу подалеку од минималните стандарди на повеќето ласерски центри.Нашиот ласер се калибрира пред секоја постапка со цел да се обезбедат најточни резултати, додека во многу други ласерски центри ласерот се калибрира на секој 6-ти пациент, па дури и еднаш дневно.Ние строго ја следиме и контролираме температурата и влажноста во ласерските соби,со што се подобрува точноста на нашите резултати. Доста реномирани центри како нашиот користат едно microkeratome сечило по пациент со цел да се избегнат било какви инфекции или потенцијални компликации од оштетен и затапен нож.Ризикот од двата проблеми значително е поголем доколку ножот се користи повеќе пати.Провајдерите со пониска цена обично го намалуваат трошокот со користење на ножевите повеќе пати. Некои центри дури не ги ни стерилизираат помеѓу пациенти. Во таквите попуст центри, има голем ризик од заразни болести како Хепатитис или СИДА. За да се избегне таква компликација е многу важно врз пациентите да се изврши ригорозно тестирање. Затоа пред процедурата спроведуваме доста тестови, некои дури и по два пати а ако е потребно и повеќе пати. Во EyeSTAR LASIK институтот ние ќе извршиме операција на вас, само доколку веруваме дека можеме да добиеме добар резултат со вас. Далеку од најчеста корекција е под-корекција или над-корекција.Во случај на истите вашиот вид ќе биде драстично подобар, но мала количина грешка за фокусирање и понатаму може да остане. Исто познат ласерски третман познат како “подобрување” може да се користи понатаму со цел да се подобри видот како што е кратковидноста, далекувидноста или астигматизам. Дополнителен надомест за “подобрување” нема, оваа процедура се врши кај 0,5% од нашите пациенти.
  Некои пациенти може да искусат оптички аберации за време на првите исцелителни фази, како што се одблесок, замаглени слики.Ова ќе исчезне во тек на неколку недели.Вниманието на детали, калибрациијата на ласерот како и мерењето на зеницата значително ја намалува можноста на оптички аберации.

  Кои се најчестите несакани ефекти?
  Најчестите несакани ефекти од LASIK операцијата се: променлив вид (кој може да трае само неколку недели), гледање сјај, светлина во темница (кој обично трае во текот на првите неколку недели) и чувство на сувостс во очите (кој исто така трае во текот на првите неколку недели).

  Кои ризици се инволвирани во LASIK?
  Ризиците вклучуваат аблација или проблеми со трепкање.Проблемите со аблација можат многу лесно да се поправат со новите ласерски nomograms. Проблемите со трепкање се најчест тип на проблеми во LASIK хирургијата. Последната генерација на microkeratomes знчително го има намалено овој ризик.Hansatome , microkeratomes произведени од Chiron vision и Moria M2 кои ние ги користиме, во студиите се покажаа како најсигурни.Многу ретки сериозни компликации кои се јавуваат се индуциран астигматизам,лузни, инфекции. Повеќето компликации можат да се корегираат со капки за очи или корекција “подобрување”.

  Кој е ризикот од кој најмногу се стравува поврзан со LASIK?
  Ризикот од кој сите најмногу стравуваат по LASIK третманот е инфекција која многу лесно се спречува со користење на антибиотик капки за очи во рок од неколку дена. Ризикот од инфекција со носење контактни леќи е 20 пати поголема од онаа на LASIK. Ниту еден од нашите пациенти немал инфекција по третманот.

  Дали има некои долгорочни ризици?
  Не! Во текот на првите 15 години како се применува овој третман,немало прогресивни или долгорочни промени, што не води кон тоа дека не би требало да има промени и во следните 10 до 20 години.

  Дали повторно ќе станам кратковид?
  Овој третман ја менува формата на рожницата.Може да има мала регресија во текот на првите 6 месеци по LASIK.Ова е земено во предвид кога вашите податоци се внесувани во компјутерот на ласерот.Ако има мал остаток на рефракциска грешка и ако сакате истата да биде поправена,може да се изврши ласерска процедура “подобрување” по 6 месеци.Стапката на користење на оваа процедура во нашата практика 0,5%.Нашите хирурзи тежат кон можните бенефиции, очекувањата на паациентот и потенцијалните ризици при утврдување дали подобрување е потребно.

  Дали има очни хирурзи кои подлегнале на ваква операција?
  Всушност, да има многу такви.На пример Др.Stephen Brint кој прв ја има изведено оваа операција во САД, подоцна и самиот има подлегнато на истата во 1997 година.Студиите покажуваат дека колку повеќе докторите знаат за оваа процедура а особено очните доктори толку поголема можност има и самите да подлегнат на истата. Повеќе од половина од очните хирурзи кои ја изведувале оваа операција и ги виделе нејзините бенефиции имаат подлегнато под нејзе. LASIK е процедура која често очните доктори ја нудат на своите брачни партнери или пријатели.Тоа е најдобар показател за тоа што мислат очните специјалисти за нејзе.Нашите хирурзи ја имаат вршено оваа операција на свои блиски а и на колеги доктори.

  Дали сите вакви ласери се исти?
  Апсолутно не.EyeSTAR ги користи најмодерните и најнапредните ласери.Другите поевтини ласери, кои се користат од страна на попуст ласерските центри се многу поевтини но не го обезбедуваат истиот степен на вид.Исто така, одржувањето и калибрацијата на ласерите се многу важни за добивање на најдобар резултат (ние вршиме калибрација по секој третман додека во другите центри калибрација се врши после секој 6-ти пациент или пак еднаш дневно).

All Posts
×