Return to site

Дали ЛАСИК е безбедна постапка?

Ние ги имаме одговорите на сите ваши прашања!

EyeSTAR & AtlantiS

"Дали ласерската корекција на диоптрија е безбедна?"

"Кои се ризиците од оваа постапка?"

"Дали има несакани ефекти од LASIK?"

Овие прашања се едни од најчестите грижи на нашите пациенти. Ние разбираме дека постојат некои заблуди и конфузија околу оваа постапка, од тоа колку боли, колку е безбедно и затоа тимот на EyeSTAR LASIK се потруди да даде објаснување за основните начела на постапката Ласик.

Ние сакаме да одговориме на сето она што помислувајќи на ЛАСИК сте сакале да го знаете, вклучувајќи го и тоа како да знаете дали третманот е соодветен за вас. Продолжете да читате и ќе ги најдете одговорите на најосновните прашања за ЛАСИК.

ЛАСИК се смета за една од најбезбедните операции во модерната медицина.

Доколку сте премногу заинтересирани за процедурата Ласик, вие не сте единствените: Во една статија што ја објави EyeWorld, се проценува дека од 1991 година, околу 40 милиони луѓе ширум светот имаат направено ласерска корекција на видот.

Има причина зошто се повеќе и повеќе луѓе избираат да ја направат оваа процедура, наместо да се придржуваат по традиционалните методи, како што се носење очила или контактни леќи.

Тоа е затоа што LASIK е светски признаена како безбедна и ефективна процедура со докажани резултати.

Во 1999 година, Ласик за прв пат беше изведена со користење на Wavefront технологија со мапирање на површината на рожницата, давајќи им на пациентите третман, кој точно ќе го корегира по индивидуален начин, само нивниот уникатен вид.

Денес, операцијата често се смета за една од најбезбедните во модерната медицина.

И со 25 години технолошки напредок, лесно е да се види зошто. Кога станува збор за LASIK и нејзината безбедност, јасно е дека броевите зборуваат сами за себе.

Една неодамнешна студија објавена во светската офталмологија наречена “Симптоми и задоволство на пациентите во исходот на корегирани пациенти со LASIK “ утврди дека 98% од пациентите се изјасниле дека се крајно задоволни со резултатите од нивната постапка.

И според неодамнешната статија која собира податоци од клиничките студии во периодот од 2008 до 2015 година, пациентите после Ласик имаат значително подобар вид, отколку што имале претходно со помош на своите очни помагала дали контактни леќи или очила.

Најпрвин, дознајте дали сте добар кандидат за ЛАСИК.  

Една од главните причини зошто луѓето избираат да направат LASIK се должи на бројните придобивки кои влијаат на животниот стил после процедурата. На пример, професиите како што се пилоти, контролори на летање, фоторепортeри на тимови за вонредни ситуации, хирурзи или професионални спортисти уживаат во слободата на која повеќе не им треба да зависат од нивните очила и контактни леќи.

Значи, без оглед на вашата причина или професија, откако ќе размислувате за ласерска корекција на видот, сè што треба да направите е да дознаете дали сте соодветни.

Постојат неколку клучни параметри кои можат да ве направат соодветен кандидат, од кои некои може да бидат надвор од ваша контрола, како што е тенка рожница.

Најдобар начин да бидете сигурни? Направете консултација за да дознаете повеќе.

Ве очекуваме! Одговорен претставник на EyeSTAR за Македонија:

Билјана 071/272-212 или biljana@eyestar.us ;

http://www.laserskakorekcija.com/1

или посетете не во сите канцеларии на Атлантис, ширум Македонија - Ексклузивен претставник на EyeSTAR Lasik за Македонија.

Во нашата клиника може да добите бесплатна консултација со цел да се утврди дали ласерската корекција на диоптрија е соодветна за вас. Откако ќе ја направите вашата консултација, ќе бидете во рацете на искусни професионалци за рефрактивна хирургија и нега на очи.

Нашиот високо обучен тим од професионалци ќе извршат дијагностичко тестирање за да ги измерат потребните параметри. Доколку имате здрави очи, без претходни очни болести, сте во добра здравствена состојба, а имате миопија, хиперопија и одреден степен на астигматизам и сте на возраст помеѓу 18 и 55 години тогаш може да бидете соодветен кандидат за корекција на ласерска визија.

Барајте искусен хирург кој ќе ја изврши вашата операција на LASIK безбедно.  

Очигледно, пред да ја проучите процедурата за корекција на видот, најдобро е да одберете клиника со висока репутација и тим на искусни хирурзи, кои веќе со години работат на рефрактивна ласерска хирургија и нега.

Препорачуваме неколку ставки што треба да ги разгледате пред да изберете хирург кој одговара на вашите потреби:

*Прво, не заборавајте да дознаете за академската стручност на вашиот хирург: На кој универзитет студирал вашиот хирург? Какви специјализации има од областа на офталмологијата? Какви стипендии има и во која држава?

*Дали хирургот претходно извел голем број на рефрактивни ласерски операции? Ако е така тоа значи дека ги знаат позитивните и негативните исходи на процедурата, што може да инспирира доверба кај пациентите.

*Поголемите ласерски центри за корекција на видот се со долгогодишно искуство, со оперирани над 30000 пациенти, добиваат повеќе искуство во извршување на ласерските процедури.

*Дали се сертифицирани? Кои други награди, сертификати, признанија или стандарди ги имаат добиено?

*По можност изберете клиника која е специјализирана исклучиво и само за ласерски процедури за корекција на диоптрија.

Набрзина ќе ви стане јасно дека изборот на вистинскиот професионалец е важен дел од изборот на клиника каде да направите LASIK. Бидејќи кога станува збор за нешто толку скапоцено како што е видот, изборот на хирургот и неговиот тим е на прво место .

Ласик не е само безбедна постапка, исто така е брза и безболна!

Има многу митови за Ласик, па би сакале да ви посочиме:

* Прво, ако мислите дека ќе треба да чекате цел ден да ја завршите процедурата, ќе ве предомислиме: самата операција на LASIK е прилично брза - во повеќето случаи, процедурата трае помалку од 10 минути, комплетно да се заврши (за двете очи).

* Ако сте биле загрижени дека ќе чувствувате болка за време на процедурата, ние сме среќни да Ве известиме дека повеќето пациенти велат дека воопшто не чувствуваат ништо или не повеќе од минимална сензација. Освен тоа, ќе ви бидат ставени капки за очи - анестезија, пред вашата операција за да се осигурате дека целото искуство е исто толку безболно.

* Спротивно на она што можеби сте го слушнале, дека ќе ви треба долго боледување по вашата постапка LASIK. Значи, ако мислите дека по ласерската корекција ќе бидете немоќни неколку дена да ги извршувате основните активности од секојдневието, имаме добра вест за вас: повеќето пациенти можат да продолжат со секојдневните активности, за само 24 часа.

Сега, кога овие неколку митови се разоткриени, има уште поголем поттик за вас да ја разгледате ласерската корекција на диоптрија како остварлива опција за појасен вид.

Дали има несакани ефекти од LASIK?

Како што е случај со било кој вид на операција, ласерската корекција на видот исто така има потенцијални ризици и компликации. Но, речиси сите оние компликации кои имаат потенцијал да се појават се ретки и има можност повторно да се корегираат и лекуваат.

Според некои пациенти ова се некои од вообичаените несакани ефекти што луѓето ги искусуваат по LASIK, од кои повеќето одминуваат за краток рок:

· Некои пациенти велат дека чувствуваат непријатност и чувствителност на светлина по неколку дена веднаш по операцијата.

· Другите компликации што се појавуваат вклучуваат визуелни нарушувања како сјај, халоси и двојна визија, но овие имаат тенденција да поминат за само три месеци.

· Некои луѓе пријавуваат синдром на суво око; со соодветно ставање на капки за очи после вашата постапка, како што ви е препишано, синдромот на суво око обично не трае многу долго.

LASIK е побезбедна постапка од носење контактни леќи.

Можеби сте го одложиле пристапувањето кон LASIK затоа што сте задоволни со слободата што може да ја обезбедат контактните леќи. Но, дали знаевте дека со избирање на LASIK, всушност избирате побезбедна опција отколку со леќи?

Она ​​што повеќето луѓе не го знаат е дека постојат неколку ризици од несоодветно чување на контактните леќи.

Контактните леќи можат да предизвикат сериозна инфекција, поради неколку причини:

· Несоодветна кутија за складирање на контактни леќи. Важно е секојдневно да го менувате вашиот раствор за контактни леќи; инаку бактериите можат да се акумулираат во кутијата за контактни леќи, која потоа се појавува на вашата контактна леќа, а потоа во окото.

· Друга вообичаена грешка на носителот на контактните леќи е да ги остават своите леќи во очите премногу долго - тоа значи дека кислородот не е во можност да влезе во окото, што, според една статија во The Daily Mail, може да го смени чувството на корнеална кондиција. Ова се случува кога ги носите за време на спиење.

· Дали ги вадите вашите контактни леќи кога ќе се истуширате или одите на пливање?

И во двата случаи има ризик од зголемување на бактериите во леќите, со што се зголемува ризикот од инфекција. Бактериите имаат тенденција да процветаат во оваа средина, што ја зголемува веројатноста за појава на инфекција.

· Офталмолозите исто така препорачуваат да ги отстраните леќите ако почнуваат да предизвикуваат болка или непријатност.

Некои луѓе избираат да го избегнат овој момент - можеби од причина што немаат решение за купување други леќи или имат скршени очила и на тој начин си прават штета на своите очи. Најдобар начин е да ги отстраните контактните леќи што е можно поскоро, а потоа да се одморите од нивно носење до 24 часа.

Па, што е следниот чекор?

Дознавте што е важно за да бидете соодветен кандидат за LASIK, некои од почестите компликации и колку побезбедно е да направите Ласик , отколку носење контактни леќи. Но, ако сеуште имате прашања во врска со оваа процедура, која ви гарантираме дека ќе ви го промени животот и животниот стил, слободно контактирајте не на телефон 071/272-212 или на и-мејл biljana@eyestar.us

Или, ако мислите дека сте подготвени да го направите првиот чекор, закажете бесплатна, без секаква обврска консултација за да видите дали сте соодветни за операција на ласерска корекција на диоптрија.

 

Зошто да чекате?

Сега е време да се започне со живот!

Вашиот LASIK живот!

Ве очекуваме!

За повеќе информации посетете не: www.laserskakorekcija.com